ups شرکت فعال در زمینه عملیات لجستیک ، در جهت بهبود عملیات و افزایش ظرفیت ارائه خدمات خود، برنامههای جدیدی دارد. ماههای نزدیک به کریسمس ۲۰۱۸ بود که ups و شرکتهای ارسال کالای مشابه در ایالات متحده، مثل fedex یا آمازون پرایم، با حجم عظیمی از بستههای تجارت الکترونیک مواجه شدند که باید در زمان موردنظر تحویل داده میشد. در تعطیلات قبل و روزهای بعد از کریسمس، ترافیک کاری ups افزایش پیدا کرد و این شرکت مجبور شد برای اینکه بستهها به موقع به دست مشتری برسد، بصورت فشرده و در دو شیفت کاری، عملیات ارسال را انجام دهد.
از همین رو ups تصمیم گرفت برنامههای کاری جدیدی برای رانندگان خود تدارک ببیند تا ضمن جلب رضایت کارمندان، حجم کاری بالا در روزهای پرترافیک را مدیریت کنند. یعنی در مواردی که ترافیک کاری بالاست، کارکنانی که تمایل به اضافهکاری دارند، برای کسب درآمد بیشتر، ساعات بیشتری را به تحویل بسته مشتری اختصاص دهند. همچنین این شرکت برای کاهش درصد سفارشات برگشتی بدلیل عدم حضور مشتری و یا عدم دریافت آن بخاطر تاخیر زیاد برنامههایی خواهد داشت.
دو مورد از برنامههای شرکت ups برای بهبود فرآیند تحویل بسته و کاهش برگشتیها به شرح زیر است:
-
تحویل بسته در روزهای تعطیل آخر هفته
Ups این بخش را با اعضای داوطلب خود راهاندازی کرده است تا علاوه بر اجباری نکردن کار تعطیلات آخر هفته، فرصتهای شغلی بیشتری نیز برای کارمندان فعلی ایجاد کند. دنیس تیلور، مدیر تیم بستهبندی ups میگوید: کارکنان ups میدانند که حرفه ما، یک صنعت در حال تغییر و تحت تاثیر تجارت الکترونیک و “اثر آمازون” است. در این صنعت رو به رشد، یکی از عوامل مهم و موثر، سرعت تحویل سفارش است. مصرف کنندگان و مشتریان تجارت الکترونیک از فروشنده بهترین خدمات ارسال را میخواهند. به همین خاطر، شرکتهای ارسال مجبور به کار در روزهای تعطیل خواهند بود تا زمان ارسال و در نتیجه تعداد موارد برگشتی را کاهش دهند.
اگر ups، نیاز به کار آخر هفته داشته باشد، اعضای داوطلب اولین کسانی خواهند بود که انتخاب میشوند. این اعضا علاوه بر روزهای کاری، باید تعطیلات آخر هفته را نیز کار کنند. یو پی اس قرار است این برنامهها را فعلا برای بستههای Amazon.com انجام دهد.
-
تحویل سفارش بدون حضور مشتریان با استفاده از قفلهای هوشمند
برنامه دیگری که خبر از ورود تکنولوژیهای جدید در ups میدهد، بهکارگیری روشی است که در آن مشابه کاری که آمازون و والمارت برای تحویل سفارشات انجام میشد، یعنی استفاده از فناوری قفل هوشمند در زمان عدم حضور مشتری است. سازنده این قفلها، شرکت Latch است. تحویل مشابه والمارت و آمازون اینگونه بوده که، پیک با اجازهی قبلی مشتری رمزی برای بازکردن درب منزل او در اختیار داشت که تنها یکبار قابل استفاده بود. مسئول تحویل موظف خواهد بود بسته را داخل منزل مشتری قرار داده و مواد فاسدشدنی را داخل یخچال بگذارد. البته این برنامهی فناوری محور آنچنان مورد استقبال خانوادههای امریکایی قرار نگرفت. چرا که در هر صورت نمیتوانستند به افراد غریبه اجازه ورود به خانهشان را بدهند.
اما برنامه ups یک تفاوت بزرگ با برنامه قبلی آمازون و والمارت دارد و آن اینکه در برنامه ups قرار نیست پیک وارد خانه مشتری شود، بلکه بستهها را داخل باکس دریافت نامه و یا مکانهای مشترک که معمولا داخل ساختمانهای مسکونی وجود دارد، قرار میدهند. UPS اولین شرکت لجستیکی است که از دستگاه های شرکت Latch موجود در بازار استفاده میکند. ups این تحویل را بصورت تستی تنها در دو شهر منهتن و بروکلین اجرا میکند.
بنظر میرسد قرارگیری بستهها در مکانهای واسط، موضوعی است که مصرف کنندگان در محیطهای شهری شلوغ مثل نیویورک به آن تمایل بیشتری نسبت به برنامه آمازون و والمارت نشان خواهند داد. جایی که سرقت و دزدی یک نگرانی عمومی است و فضای واسط اتاق پست، امنیت بسته و هم خانه را فراهم میکند. پس ممکن است بعد از تست اولیه، نیویورک اولین شهری باشد که خواهان اجرای برنامه ups است.